Browar Lubicz poleca znane z dobroci
Piwa swoje, niepasteryzowane, niefiltrowane, z naturalnych składników wyłącznie warzone.

"Jakość nigdy nie jest dziełem przypadku, jest rezultatem dobrych intencji, szczerego wysiłku, odpowiedniego kierunku, umiejętnego wykonania, oznacza mądry wybór spośród wielu alternatyw."

- William A. Foster

CZY MASZ UKOŃCZONE 18 LAT?

NIE

Lubicz

Leżak

Orzeźwiające piwo dolnej fermentacji

Nasze piwo typu „Lager” charakteryzuje się wydłużonym okresem leżakowania, szlachetną chmielową goryczką i wyraźnym chmielowym aromatem o intensywności od średniej do wysokiej. Wysokie nasycenie sprawia, iż sięgając po kolejny łyk odczujecie Państwo subtelne szczypanie w język. Zawdzięczamy to dwutlenkowi węgla powstałemu w czasie fermentacji i długotrwałego procesu leżakowania, podczas którego drożdże zamieniły cukier ze słodu w alkohol i dwutlenek węgla.

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, karmelowy, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji

Ekstrakt: 12,5° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Lubicz

Pszeniczne

Piwo pszeniczne górnej fermentacji

Piwo górnej fermentacji typu „Hefeweizen” (hefe-drożdże, weizen-pszenica). Cechą charakterystyczną naszego piwa jest intensywny aromat banana zrównoważony nutą goździkową i estrami owocowymi. Tekstura smaku pochodząca od pszenicy wpływa na odczucie kremowości i pełności, które może przedłużyć się do lekkiego, ostrego finiszu spowodowanego wysokim nagazowaniem. Drożdże sprawiają, iż piwo wydaje się bardziej treściwe niż jest w rzeczywistości. Piwo jest chmielone subtelnie delikatnymi odmianami chmielu, co powoduje, iż nuty chmielowe są niewyczuwalne.

Składniki: woda, słód: pszeniczny jasny, słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, karmelowy, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,6° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Lubicz

Pszeniczne Amerykańskie

Niemiecka tradycja, amerykańska wyrazistość

Lubicz Pszeniczne Amerykanskie to piwo pszeniczne, jednak o zupełnie innej charakterystyce niż tradycyjny niemiecki Weizen. Jest to lekkie piwo łączące specyficzną zbożowość i kremowość pochodzącą z użytego w zasypie słodu pszenicznego z cytrusowymi nutami amerykańskiego chmielu oraz delikatnym owocowym aromatem. Styl American Wheat powstał jako odpowiedź amerykańskich rzemieślniczych browarów na zapotrzebowanie na piwa mniej chmielone, rześkie i lekkie.

Składniki: woda, słody: jęczmienny: pilzneński, karmelowy jasny, zakwaszający, pszeniczny jasny, chmiele: niemieckie i amerykańskie, drożdże górnej fermentacji

Ekstrakt: 12,6° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Lubicz

Ciemne

Ciemne piwo dolnej fermentacji

Lubicz Ciemne zostało wyprodukowane przy użyciu specjalnej kompozycji słodów jęczmiennych: pilzneńskiego, monachijskiego, karmelowego, aromatycznego. Podczas całego procesu warzenia nasz piwowar dołożył wszelkich starań w celu uzyskania wspaniałego, klarownego piwa o ciemnobrązowej barwie z rubinową poświatą. Delikatny słodowy i chmielowy aromat oraz nieco karmelowy smak dopełniają całości. Nierozłącznym walorem naszego piwa jest długo utrzymująca się piana o barwie od lekkokremowej do bardziej intensywnej.

ZŁOTY MEDAL Golden Beer Poland 2015 

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, karmelowy, aromatyczny, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,5° Plato
Zawartość alkoholu: 5,1% Objętości

Lubicz

Marcowe

Złociste piwo dolnej fermentacji

Piwo o barwie ciemniejszej niż nasze piwo Leżak, którą zawdzięczamy temu, że podczas produkcji piwa użyliśmy obok słodu pilzneńskiego także słodu monachijskiego. Starania naszego piwowara podczas całego procesu warzenia zaowocowały uzyskaniem piwa o ciekawym pełnym smaku. Nazwa piwa pochodzi z czasów kiedy do chłodzenia używano lodu uzyskanego z zamarzniętych stawów i jezior. Ostatnie lody pozyskiwano właśnie w marcu. Wtedy warzono ostatnie piwo marcowe i trzymano je do września, kiedy rozpoczynał się w Monachium Oktoberfest, gdzie to piwo jest serwowane od XIX wieku. Dzięki temu, piwo to otrzymało drugą nazwę Oktoberfestbier.

BRĄZOWY MEDAL Golden Beer Poland 2015

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzeński, monachijski, karmelowy, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolne fermentacji.

Ekstrakt: 13,8° Plato
Zawartość alkoholu: 6,5% Objętości

Lubicz

American Pale Ale

Intensywnie chmielone piwo górnej fermentacji

Lubicz APA to nasze charakterne piwo o dość mocno wyczuwalnym aromacie amerykańskich chmieli. Chmielenie na zimno powoduje, iż po każdym łyku można poczuć jego cytrusowy charakter oraz chmielowe nuty. O bursztynowej barwie i z pianą długo utrzymującą się na powierzchni. Lubicz APA z racji swojej lekkości i powściągliwości jest niezwykle pijalne, lekkie i orzeźwiające o każdej porze roku.

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, zakwaszający, chmiele: polskie i amerykańskie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,5° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Lubicz

Alt

Wytrawne piwo górnej fermentacji

Piwo Altbier jest piwem górnej fermentacji, o barwie w tonacji jasno lub ciemnobrązowej. Profil smakowy piwa buduje tradycyjny słód monachijski i niemieckie odmiany chmieli. Karmelowość i słodycz piwa są wyczuwalne, jednak nie dominują, gdyż są dobrze zrównoważone chmielową goryczką. Wpływa ona również na posmak, który jest wytrawny i średnio długi. Do naszego Lubicz Alta dodajemy także słód pszeniczny oraz palony, które zaznaczone są w smaku lekką nutą tostowo-prażoną. Mimo, że jest to piwo górnej fermentacji, to jego dojrzewanie przebiega w niskich temperaturach. Dlatego aromaty estrów nie występują, a piwo ma czysty lagerowy profil.

SREBRNY MEDAL Golden Beer Poland 2015

Składniki: woda, słód: jęczmienny pilzneński, monachijski, pszeniczny, karmelowy ciemny, palony, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,5° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Lubicz

Pszeniczne Ciemne

Piwo górnej fermentacji

Słód pszeniczny ciemny w połączeniu z innymi użytymi słodami ma wpływ nie tylko na ciemną barwę tego piwa, ale przede wszystkim na aromat, w którym można się doszukać nut orzechowych, karmelowych, korzennych, cynamonowych, czekoladowych i waniliowych. Stanowią one wzbogacenie klasycznie pszenicznych aromatów cytrusowych, bananowych i goździkowych. Odczucia smakowe również odzwierciedlają wpływ aromatu, który dodatkowo może dawać wrażenie słodkości większej niż w rzeczywistości. Tradycyjnie obfite naturalne nasycenie przydaje piwu rześkości i walorów orzeźwiających.

Składniki:  woda, słód: pszeniczny ciemny, słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, karmelowy, aromatyczny, palony, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,8° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Lubicz

American
India Pale Ale

Intensywne doznania smakowe

Nasze nawiązanie do rewolucyjnego nurtu intensywnie chmielonych piw, który przywędrował do nas zza oceanu. Styl ten prezentuje wszystkie walory amerykań­skiego chmielu. Pierwsze skrzypce w aroma­cie grają intensywne nuty cytruso­we oraz żywiczne, w smaku dominuje zaś solidna, szlachetna goryczka, skontrowana słodową pełnią i akcentami chlebowymi. Całości dopełnia lekkie alkoholowe rozgrzanie. Lubicz AIPA to bez wątpienia piwo dla ludzi lubiących intensywne doznania smakowe.

Składniki: woda, słody: jęczmienny: pilzneński, monachijski, karmelowy ciemny, zakwaszający, pszeniczny jasny, chmiele: niemieckie i amerykańskie, drożdże górnej fermentacji

Ekstrakt: 16,5° Plato
Zawartość alkoholu: 7,4% Objętości

Lubicz

Session India Pale Ale

Lekkość, orzeźwienie, ochota na więcej

Lubicz Session IPA, jak nazwa wskazuje to piwo wybitnie sesyjne. Gdy sięgniesz po jedną szklankę, będziesz chciał następnej. Piwo dla amatorów wyrazistej, lecz nieprzesadnej goryczki oraz chmielowych aromatów. W smaku, odzwierciedlającym charakter amerykańskich odmian chmielu, znaleźć można zarówno nuty żywiczne, jak i cytrusowe. Piwo odznaczające się średnią pełnią słodową z nutami herbatnikowymi.

Składniki: woda, słody: jęczmienny: Pale Ale, karmelowy ciemny, zakwaszający, pszeniczny jasny, chmiele: niemieckie i amerykańskie, drożdże górnej fermentacji

Ekstrakt: 14° Plato
Zawartość alkoholu: 6,2% Objętości

Lubicz

Białe

Z ozimej pszenicy z gorzką pomarańczą i kolendrą

Warzone z dodatkiem ozimej pszenicy niesłodowanej, słodu jęczmiennego, słodu pszenicznego, świeżo zmielonych skórek cytrusowych curacao oraz kolendry. Lekkie i niezwykle orzeźwiające. Ze względu na brak filtracji i dodatek niesłodowanej pszenicy sprawia wrażenie mleczno-waniliowego, lekko kremowego. Finisz jest wytrawny, ale nie gorzki, z nutą cytruso­wości i słodu pszenicznego. Zarówno aromat jak i goryczka pochodząca od chmielu są niemal niewyczuwalne i nie burzą owocowo-korzennego charakteru piwa.

Składniki: woda, pszenica: niesłodowana, słód: pszeniczny jasny, jęczmienny: pilzneński, zakwa­szający, kolendra, skórka pomarańczy, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 11,8° Plato
Zawartość alkoholu: 5,1% Objętości

Lubicz

Summer Ale

Aksamitny smak i letnie orzeźwienie

Lubicz Summer Ale to nasza odpowiedź na upalne lato, która zapewnia maksymalne orzeźwienie. Pierwsze skrzypce grają tu delikatna goryczka oraz soczysty aromat chmielowy. Zastosowane odmiany chmielu wnoszą nuty smakowo-zapachowe owoców takich jak: mango, marakuja, ananas. Lekkie, jasne piwo, świetnie gaszące pragnienie, urzekające egzotycznym smakiem.

Składniki: woda, słody: jęczmienny: Pale ale, monachijski, zakwaszający, pszeniczny jasny, chmiele: polskie i amerykańskie, drożdże górnej fermentacji

Ekstrakt: 10° Plato
Zawartość alkoholu: 4% Objętości

Lubicz

Bok

Karmelowo palone

Wysoki ekstrakt oraz moc Boka zapewniają bardzo bogate odczucia smakowe. Alkohol nie jest dominujący w smaku, a piwo posiada właściwości rozgrzewające. Wiodącą rolę odgrywa właśnie słód w delikatnie przypalonej tonacji karmelowej, nie wpadając jednakże w mocno prażone nuty, które są stonowane. Na podniebieniu pozostaje delikatna słodowo-karmelowa słodycz stonowana subtelną goryczką alkoholowo-chmielową o zróżnicowanej intensywności.

Składniki: woda, słód: jęczmienny pilzneński, monachijski, karmelowy, palony, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji.

Ekstrakt: 16,5° Plato
Zawartość alkoholu: 7,0% Objętości

Lubicz

Dubeltowe

Uzdrawiające piwo dolnej fermentacji

Lubicz Dubeltowe jest kolejnym nawiązaniem do tradycji gatunku warzonego od dawien dawna w Krakowie. Ta treściwsza i jeszcze mocniejsza wersja Boka o wyraźnych nutach słodowych i średnim poziomie chmielu sprawiała, że już w XVI wieku była uznawana przez lekarzy za lek cudowny i zalecany chorym. Nasze dubeltowe jest najdłużej dojrzewa­jącym piwem powstającym w Browarze Lubicz. Spoczywa i nabiera charakteru w Leżako­wni przez co najmniej 3 miesiące. Idealne na długie jesienne i zimowe wieczory.

Składniki: woda, słód: jęczmienny pilzneński, monachijski, karmelowy, palony, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji.

Ekstrakt: 18,5° Plato
Zawartość alkoholu: 8,0% Objętości

Lubicz

Majowe

Wytrawne, niezapomniane...

Długo dojrzewająca jasna odmiana koźlaka o pięknej i głębokiej barwie jasnego bursztynu. Nasz Bok Majowy w smaku jest wytrawny, chmielowy i cechuje się wysoką goryczką. Posiada też lekko wyczuwalne estry owocowe. Pomimo dużej zawartości alkoholu jest on praktycznie niewyczuwalny, jednak moc piwa zapewnia niezapomniane wrażenia w chłodne majowe (i nie tylko) wieczory.

Składniki: woda, słód: jęczmienny pilzneński, monachijski, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji.

Ekstrakt: 16,5° Plato
Zawartość alkoholu: 7,5% Objętości

Piwo na wynos

W naszej restauracji jest możliwość zakupienia piwa
butelkowanego o pojemności 0,5 l w cenie od 5,90 zł za butelkę.

Oprowadzenie
po browarze


Dla grup zorganizowanych proponujemy degustację piwa połączoną z oprowadzeniem po browarze.

W skład pakietu wchodzi:

  • Historia browaru

  • Browar współcześnie

  • Degustacja piwa

  • Możliwość zamówienia specjalnego menu



W przypadku zainteresowania oprowadzeniem po browarze prosimy o kontakt:
Marta Skorupska
tel. +48 786 116 085
e-mail: marta.skorupska@browar-lubicz.com.pl

Birofilia

Kolekcjonerom proponujemy birofilia,
które uatrakcyjnią każdą kolekcję



etykiety piwne - zestaw 6 etykiet w cenie 30 zł
kufle - (kufel 1 l w cenie 25 zł oraz kufle 0,4 l i 0,125 l w cenie 15 zł za sztukę)
szklanki do piwa pszenicznego - (0,5 l w cenie 25 zł za sztukę)
podkładki do piwa - w cenie 2 zł za sztukę
kapsle piwne - w cenie 2 zł za sztukę

Jeśli jesteście Państwo zainteresowani zakupieniem powyższych, birofiliów prosimy o przesłanie zaadresowanej koperty ze znaczkiem, zamawianymi produktami wraz z podaną ilością i odliczoną kwotą za zamawiane produkty, które zostaną przesłane do Państwa wraz z paragonem fiskalnym.

Krzysztof Ozdarski

Główny piwowar



Zajmuje się technologią piwa od ponad 30 lat czyli od dnia, w którym otrzymał od swojego wujka i zarazem autora książkę „Browarnictwo”. Autor książki Władysław Dylkowski przekazał wielką wiedzę, która pozwoliła przede wszystkim warzyć znakomitej jakości piwa i zadowalać gusta konsumentów, a następnie wygrywać konkursy piwne.
Po studiach na Akademii Rolniczo-Technicznej pracował w browarach: w Ciechanowie, Gdańsku, Warszawie. Był Głównym Piwowarem w Browarach Restauracyjnych Bierhalle od ich powstania w 2005 r do roku 2011.

Warzone przez niego piwa zdobywały liczne nagrody w konkursach piw m.in. w Konkursie Piw Rzemieślniczych, Jesienne spotkania browarników, Chmielaki, Forum Technologii Browarniczych. W sumie zdobył ponad 60 medali.

W roku 2014 piwo "Pszeniczny Pan" (browar Jedlinka) zajeło pierwsze miejsce podczas "Chmielaków Krasnostawskich 2014". W konkursie o Grand Prix "Chmielaków Krasnostawskich" piwo to zajęło III miejsce. W październiku 2014 w konkursie Golden Beer Poland podczas IV Forum Technologii Browarniczych piwo "Pszeniczny Pan" zdobyło drugi złoty medal czym potwierdziło swoją bardzo wysoką jakość.

Podczas konkursu Golden Beer Poland podczas V Forum Technologii Browarniczych odbywającego się w październiku 2015 piwa z browaru Lubicz zajęły medalowe miejsca:

  • Piwo Lubicz Ciemne w kategorii Ciemny Lager Pełny zajęło I miejsce i zdobyło złoty medal

  • Piwo Lubicz Alt w kategorii piw Specjalnych zajęło II miejsce i zdobyło srebrny medal

  • Piwo Lubicz Marcowe w kategorii Jasny Lager Pełny zajęło III miejsce i zdobyło brązowy medal.





Daniel Huras

Piwowar



Od kiedy rozpoczął studia na kierunku Technologia żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie swoją przyszłość wiązał z browarnictwem. Zaangażował się w działalność istniejącego tam koła naukowego technologów fermentacji. Z czasem stał się osobą odpowiedzialną za warzenie piwa w ramach funkcjonowania tej jednostki. Wiązało się to nie tylko z opracowywaniem receptur, dbaniem o zaopatrzenie w niezbędne surowce do produkcji piwa, ale także dbaniem o higienę instalacji oraz bieżącymi jej naprawami i modyfikacjami.

Czas wolny wykorzystywał na rozwijanie pasji jaką stało się dla niego piwowarstwo domowe. Próbował swoich sił w konkursach piwowarskich takich jak KPD Birofilia w Żywcu czy Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego. Staż odbyty w Browarze na Jurze w Zawierciu oraz praca w Browarze Zarzecze jaką podjął jeszcze w czasie studiów pozwoliły mu zdobycie szerokiego doświadczenia i szczegółowe poznanie każdego z funkcjonujących działów browaru.

Piotr Cygnarowicz

Piwowar



Piwowar z wykształcenia i z pasji. Kontynuuje kilkupokoleniowe tradycje piwowarskie w rodzinie. Teorię warzenia zgłębiał na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Doświadczenie zdobył w browarze w Brzesku oraz na uczelnianym i domowym sprzęcie. Pasjonat piwowarstwa domowego oraz piwa rzemieślniczego.


Zasady prywatności cookies

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z serwisu www. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.