Browar Lubicz poleca znane z dobroci
Piwa swoje, niepasteryzowane, niefiltrowane, z naturalnych składników wyłącznie warzone.

"Jakość nigdy nie jest dziełem przypadku, jest rezultatem dobrych intencji, szczerego wysiłku, odpowiedniego kierunku, umiejętnego wykonania, oznacza mądry wybór spośród wielu alternatyw."

- William A. Foster

CZY MASZ UKOŃCZONE 18 LAT?

NIE

Lubicz

Leżak

Orzeźwiające piwo dolnej fermentacji

Nasze piwo typu „Lager” charakteryzuje się wydłużonym okresem leżakowania, szlachetną chmielową goryczką i wyraźnym chmielowym aromatem o intensywności od średniej do wysokiej. Wysokie nasycenie sprawia, iż sięgając po kolejny łyk odczujecie Państwo subtelne szczypanie w język. Zawdzięczamy to dwutlenkowi węgla powstałemu w czasie fermentacji i długotrwałego procesu leżakowania, podczas którego drożdże zamieniły cukier ze słodu w alkohol i dwutlenek węgla.

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, karmelowy, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji

Ekstrakt: 12,5° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Lubicz

Pszeniczne

Piwo pszeniczne górnej fermentacji

Piwo górnej fermentacji typu „Hefeweizen” (hefe-drożdże, weizen-pszenica). Cechą charakterystyczną naszego piwa jest intensywny aromat banana zrównoważony nutą goździkową i estrami owocowymi. Tekstura smaku pochodząca od pszenicy wpływa na odczucie kremowości i pełności, które może przedłużyć się do lekkiego, ostrego finiszu spowodowanego wysokim nagazowaniem. Drożdże sprawiają, iż piwo wydaje się bardziej treściwe niż jest w rzeczywistości. Piwo jest chmielone subtelnie delikatnymi odmianami chmielu, co powoduje, iż nuty chmielowe są niewyczuwalne.

Składniki: woda, słód: pszeniczny jasny, słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, karmelowy, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,6° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Lubicz

Ciemne

Ciemne piwo dolnej fermentacji

Lubicz Ciemne zostało wyprodukowane przy użyciu specjalnej kompozycji słodów jęczmiennych: pilzneńskiego, monachijskiego, karmelowego, aromatycznego. Podczas całego procesu warzenia nasz piwowar dołożył wszelkich starań w celu uzyskania wspaniałego, klarownego piwa o ciemnobrązowej barwie z rubinową poświatą. Delikatny słodowy i chmielowy aromat oraz nieco karmelowy smak dopełniają całości. Nierozłącznym walorem naszego piwa jest długo utrzymująca się piana o barwie od lekkokremowej do bardziej intensywnej.

ZŁOTY MEDAL Golden Beer Poland 2015 

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, karmelowy, aromatyczny, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,5° Plato
Zawartość alkoholu: 5,1% Objętości

Lubicz

Marcowe

Złociste piwo dolnej fermentacji

Piwo o barwie ciemniejszej niż nasze piwo Leżak, którą zawdzięczamy temu, że podczas produkcji piwa użyliśmy obok słodu pilzneńskiego także słodu monachijskiego. Starania naszego piwowara podczas całego procesu warzenia zaowocowały uzyskaniem piwa o ciekawym pełnym smaku. Nazwa piwa pochodzi z czasów kiedy do chłodzenia używano lodu uzyskanego z zamarzniętych stawów i jezior. Ostatnie lody pozyskiwano właśnie w marcu. Wtedy warzono ostatnie piwo marcowe i trzymano je do września, kiedy rozpoczynał się w Monachium Oktoberfest, gdzie to piwo jest serwowane od XIX wieku. Dzięki temu, piwo to otrzymało drugą nazwę Oktoberfestbier.

BRĄZOWY MEDAL Golden Beer Poland 2015

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzeński, monachijski, karmelowy, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolne fermentacji.

Ekstrakt: 13,8° Plato
Zawartość alkoholu: 6,5% Objętości

Lubicz

American Pale Ale

Intensywnie chmielone piwo górnej fermentacji

Lubicz APA to nasze charakterne piwo o dość mocno wyczuwalnym aromacie amerykańskich chmieli. Chmielenie na zimno powoduje, iż po każdym łyku można poczuć jego cytrusowy charakter oraz chmielowe nuty. O bursztynowej barwie i z pianą długo utrzymującą się na powierzchni. Lubicz APA z racji swojej lekkości i powściągliwości jest niezwykle pijalne, lekkie i orzeźwiające o każdej porze roku.

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, zakwaszający, chmiele: polskie i amerykańskie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,5° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Lubicz

Alt

Wytrawne piwo górnej fermentacji

Piwo Altbier jest piwem górnej fermentacji, o barwie w tonacji jasno lub ciemnobrązowej. Profil smakowy piwa buduje tradycyjny słód monachijski i niemieckie odmiany chmieli. Karmelowość i słodycz piwa są wyczuwalne, jednak nie dominują, gdyż są dobrze zrównoważone chmielową goryczką. Wpływa ona również na posmak, który jest wytrawny i średnio długi. Do naszego Lubicz Alta dodajemy także słód pszeniczny oraz palony, które zaznaczone są w smaku lekką nutą tostowo-prażoną. Mimo, że jest to piwo górnej fermentacji, to jego dojrzewanie przebiega w niskich temperaturach. Dlatego aromaty estrów nie występują, a piwo ma czysty lagerowy profil.

SREBRNY MEDAL Golden Beer Poland 2015

Składniki: woda, słód: jęczmienny pilzneński, monachijski, pszeniczny, karmelowy ciemny, palony, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,5° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Lubicz

Pszeniczne Ciemne

Piwo górnej fermentacji

Słód pszeniczny ciemny w połączeniu z innymi użytymi słodami ma wpływ nie tylko na ciemną barwę tego piwa, ale przede wszystkim na aromat, w którym można się doszukać nut orzechowych, karmelowych, korzennych, cynamonowych, czekoladowych i waniliowych. Stanowią one wzbogacenie klasycznie pszenicznych aromatów cytrusowych, bananowych i goździkowych. Odczucia smakowe również odzwierciedlają wpływ aromatu, który dodatkowo może dawać wrażenie słodkości większej niż w rzeczywistości. Tradycyjnie obfite naturalne nasycenie przydaje piwu rześkości i walorów orzeźwiających.

Składniki:  woda, słód: pszeniczny ciemny, słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, karmelowy, aromatyczny, palony, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,8° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Lubicz

American
India Pale Ale

Intensywne doznania smakowe

Nasze nawiązanie do rewolucyjnego nurtu intensywnie chmielonych piw, który przywędrował do nas zza oceanu. Styl ten prezentuje wszystkie walory amerykań­skiego chmielu. Pierwsze skrzypce w aroma­cie grają intensywne nuty cytruso­we oraz żywiczne, w smaku dominuje zaś solidna, szlachetna goryczka, skontrowana słodową pełnią i akcentami chlebowymi. Całości dopełnia lekkie alkoholowe rozgrzanie. Lubicz AIPA to bez wątpienia piwo dla ludzi lubiących intensywne doznania smakowe.

Składniki: woda, słody: jęczmienny: pilzneński, monachijski, karmelowy ciemny, zakwaszający, pszeniczny jasny, chmiele: niemieckie i amerykańskie, drożdże górnej fermentacji

Ekstrakt: 16,5° Plato
Zawartość alkoholu: 7,4% Objętości

Lubicz

Białe

Z ozimej pszenicy z gorzką pomarańczą i kolendrą

Warzone z dodatkiem ozimej pszenicy niesłodowanej, słodu jęczmiennego, słodu pszenicznego, świeżo zmielonych skórek cytrusowych curacao oraz kolendry. Lekkie i niezwykle orzeźwiające. Ze względu na brak filtracji i dodatek niesłodowanej pszenicy sprawia wrażenie mleczno-waniliowego, lekko kremowego. Finisz jest wytrawny, ale nie gorzki, z nutą cytruso­wości i słodu pszenicznego. Zarówno aromat jak i goryczka pochodząca od chmielu są niemal niewyczuwalne i nie burzą owocowo-korzennego charakteru piwa.

Składniki: woda, pszenica: niesłodowana, słód: pszeniczny jasny, jęczmienny: pilzneński, zakwa­szający, kolendra, skórka pomarańczy, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 11,8° Plato
Zawartość alkoholu: 5,1% Objętości

Lubicz

Bok

Karmelowo palone

Wysoki ekstrakt oraz moc Boka zapewniają bardzo bogate odczucia smakowe. Alkohol nie jest dominujący w smaku, a piwo posiada właściwości rozgrzewające. Wiodącą rolę odgrywa właśnie słód w delikatnie przypalonej tonacji karmelowej, nie wpadając jednakże w mocno prażone nuty, które są stonowane. Na podniebieniu pozostaje delikatna słodowo-karmelowa słodycz stonowana subtelną goryczką alkoholowo-chmielową o zróżnicowanej intensywności.

Składniki: woda, słód: jęczmienny pilzneński, monachijski, karmelowy, palony, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji.

Ekstrakt: 16,5° Plato
Zawartość alkoholu: 7,0% Objętości

Lubicz

Dubeltowe

Uzdrawiające piwo dolnej fermentacji

Lubicz Dubeltowe jest kolejnym nawiązaniem do tradycji gatunku warzonego od dawien dawna w Krakowie. Ta treściwsza i jeszcze mocniejsza wersja Boka o wyraźnych nutach słodowych i średnim poziomie chmielu sprawiała, że już w XVI wieku była uznawana przez lekarzy za lek cudowny i zalecany chorym. Nasze dubeltowe jest najdłużej dojrzewa­jącym piwem powstającym w Browarze Lubicz. Spoczywa i nabiera charakteru w Leżako­wni przez co najmniej 3 miesiące. Idealne na długie jesienne i zimowe wieczory.

Składniki: woda, słód: jęczmienny pilzneński, monachijski, karmelowy, palony, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji.

Ekstrakt: 18,5° Plato
Zawartość alkoholu: 8,0% Objętości

Lubicz

Majowe

Wytrawne, niezapomniane...

Długo dojrzewająca jasna odmiana koźlaka o pięknej i głębokiej barwie jasnego bursztynu. Nasz Bok Majowy w smaku jest wytrawny, chmielowy i cechuje się wysoką goryczką. Posiada też lekko wyczuwalne estry owocowe. Pomimo dużej zawartości alkoholu jest on praktycznie niewyczuwalny, jednak moc piwa zapewnia niezapomniane wrażenia w chłodne majowe (i nie tylko) wieczory.

Składniki: woda, słód: jęczmienny pilzneński, monachijski, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji.

Ekstrakt: 16,5° Plato
Zawartość alkoholu: 7,5% Objętości

Piwo na wynos

W naszej restauracji jest możliwość zakupienia piwa
butelkowanego o pojemności 0,5 l w cenie od 5,90 zł za butelkę.

Oprowadzenie
po browarze


Dla grup zorganizowanych proponujemy degustację piwa połączoną z oprowadzeniem po browarze.

W skład pakietu wchodzi:

  • Historia browaru

  • Browar współcześnie

  • Degustacja piwa

  • Przekąska ze słodu

  • Upominki dla uczestników – pamiątki i informacje

  • Możliwość zamówienia specjalnego menu



W przypadku zainteresowania oprowadzeniem po browarze prosimy o kontakt:
Marta Skorupska
tel. +48 786 116 085
e-mail: marta.skorupska@browar-lubicz.com.pl

Birofilia

Kolekcjonerom proponujemy birofilia,
które uatrakcyjnią każdą kolekcję



etykiety piwne - zestaw 6 etykiet w cenie 30 zł
kufle - (kufel 1 l w cenie 25 zł oraz kufle 0,4 l i 0,125 l w cenie 15 zł za sztukę)
szklanki do piwa pszenicznego - (0,5 l w cenie 25 zł za sztukę)
podkładki do piwa - w cenie 2 zł za sztukę
kapsle piwne - w cenie 2 zł za sztukę

Jeśli jesteście Państwo zainteresowani zakupieniem powyższych, birofiliów prosimy o przesłanie zaadresowanej koperty ze znaczkiem, zamawianymi produktami wraz z podaną ilością i odliczoną kwotą za zamawiane produkty, które zostaną przesłane do Państwa wraz z paragonem fiskalnym.

Krzysztof Ozdarski

Główny piwowar



Zajmuje się technologią piwa od ponad 30 lat czyli od dnia, w którym otrzymał od swojego wujka i zarazem autora książkę „Browarnictwo”. Autor książki Władysław Dylkowski przekazał wielką wiedzę, która pozwoliła przede wszystkim warzyć znakomitej jakości piwa i zadowalać gusta konsumentów, a następnie wygrywać konkursy piwne.
Po studiach na Akademii Rolniczo-Technicznej pracował w browarach: w Ciechanowie, Gdańsku, Warszawie. Był Głównym Piwowarem w Browarach Restauracyjnych Bierhalle od ich powstania w 2005 r do roku 2011.

Warzone przez niego piwa zdobywały liczne nagrody w konkursach piw m.in. w Konkursie Piw Rzemieślniczych, Jesienne spotkania browarników, Chmielaki, Forum Technologii Browarniczych. W sumie zdobył ponad 60 medali.

W roku 2014 piwo "Pszeniczny Pan" (browar Jedlinka) zajeło pierwsze miejsce podczas "Chmielaków Krasnostawskich 2014". W konkursie o Grand Prix "Chmielaków Krasnostawskich" piwo to zajęło III miejsce. W październiku 2014 w konkursie Golden Beer Poland podczas IV Forum Technologii Browarniczych piwo "Pszeniczny Pan" zdobyło drugi złoty medal czym potwierdziło swoją bardzo wysoką jakość.

Podczas konkursu Golden Beer Poland podczas V Forum Technologii Browarniczych odbywającego się w październiku 2015 piwa z browaru Lubicz zajęły medalowe miejsca:

  • Piwo Lubicz Ciemne w kategorii Ciemny Lager Pełny zajęło I miejsce i zdobyło złoty medal

  • Piwo Lubicz Alt w kategorii piw Specjalnych zajęło II miejsce i zdobyło srebrny medal

  • Piwo Lubicz Marcowe w kategorii Jasny Lager Pełny zajęło III miejsce i zdobyło brązowy medal.





Daniel Huras

Piwowar



Od kiedy rozpoczął studia na kierunku Technologia żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie swoją przyszłość wiązał z browarnictwem. Zaangażował się w działalność istniejącego tam koła naukowego technologów fermentacji. Z czasem stał się osobą odpowiedzialną za warzenie piwa w ramach funkcjonowania tej jednostki. Wiązało się to nie tylko z opracowywaniem receptur, dbaniem o zaopatrzenie w niezbędne surowce do produkcji piwa, ale także dbaniem o higienę instalacji oraz bieżącymi jej naprawami i modyfikacjami.

Czas wolny wykorzystywał na rozwijanie pasji jaką stało się dla niego piwowarstwo domowe. Próbował swoich sił w konkursach piwowarskich takich jak KPD Birofilia w Żywcu czy Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego. Staż odbyty w Browarze na Jurze w Zawierciu oraz praca w Browarze Zarzecze jaką podjął jeszcze w czasie studiów pozwoliły mu zdobycie szerokiego doświadczenia i szczegółowe poznanie każdego z funkcjonujących działów browaru.

Piotr Cygnarowicz

Piwowar



Piwowar z wykształcenia i z pasji. Kontynuuje kilkupokoleniowe tradycje piwowarskie w rodzinie. Teorię warzenia zgłębiał na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Doświadczenie zdobył w browarze w Brzesku oraz na uczelnianym i domowym sprzęcie. Pasjonat piwowarstwa domowego oraz piwa rzemieślniczego.


Zasady prywatności cookies

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z serwisu www. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.